Style Development Model

Het ontwikkelen van een eigen stijl begint altijd aan de binnenkant, niet aan de buitenkant. Over een goede eigen stijl is nagedacht; een doordachte eigen stijl zal altijd gebaseerd zijn op wie jij bent, wat jouw smaak is en wat jij belangrijk vindt in het leven. Om alle factoren die meewegen in het ontwikkelen van een eigen stijl in kaart te brengen heb ik het Style Development Model ontwikkeld. Dit model brengt alle innerlijke en uiterlijke factoren die van belang zijn voor jouw stijl in kaart. Dit zijn dan ook de factoren die ik in mijn coachingsprogramma’s samen met jou in kaart breng én leer toepassen.

Style Development Model

style-development-model
Ontwikkeld door Lisa Pieplenbosch | The Woman You Are

Het invullen en gebruiken van het Style Development Model is de eerste stap in het definiëren van een eigen stijl. Centraal staat hetgeen waar we naartoe werken: jouw eigen stijl. Om bij die kern te kunnen komen, werken we eerst aan de factoren in de buitenste ring. Deze factoren gaan over het innerlijk en alles wat daarbij hoort: zelfbeeld, smaak, persoonlijkheid, lifestyle en uitstraling. Wie ben jij, wat vind je mooi en belangrijk en hoe ziet jouw leven eruit? Dat zijn hele belangrijke vragen bij het definiëren van een eigen stijl. Vervolgens analyseren we de zaken die je vind in de binnenste ring. Deze gaan over het uiterlijk: we hebben het dan over figuur- en kleurtype.

Buitenring

Innerlijk
Deze vraag zoomt in op de vraag “wie ben jij écht?”. Waar je persoonlijkheid meer iets zegt over hoe je je gedraagt en hoe je probeert over te komen, gaat innerlijk veel meer over wie je écht bent. Wie ben jij, los van je beroep en sociale status? Los van wat mensen over je denken? Wie ben jij, diep van binnen?

Persoonlijkheid
Waar het innerlijk gaat over wíé je bent, gaat persoonlijkheid over hoe je bent. Wat is kenmerkend voor jou? Je innerlijk is van invloed op je persoonlijkheid, maar ook levensgebeurtenissen, zoals het krijgen van een kind, kunnen je persoonlijkheid beïnvloeden. Een bepaalde levenshouding, denk aan cynisme of optimisme, zou onder persoonlijkheid vallen.

Smaak
Wat vind je mooi en wat vind je niet mooi? Vanzelfsprekend heeft jouw smaak een enorm aandeel in de stijl die we voor je gaan ontwikkelen. Wat je draagt moet je natuurlijk mooi vinden! Jouw smaak kun je vastleggen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een moodboard maken of foto’s van mooie outfits van anderen verzamelen.

Uitstraling
Wat wil je dat mensen van je zien? Welke eigenschappen zou je wat meer naar de oppervlakte willen brengen, en welke juist niet? Je uitstralingswens is een belangrijke factor bij het creëren van een eigen stijl. En net als bij die volledige eigen stijl geldt hier dat deze meest krachtig is als het een verlengde is van wie jij bent.

Zelfbeeld
Hoe zie jij jezelf? Wat vind je mooi aan jezelf? De punten die je mooi vindt kun je een prominente rol laten spelen in jouw stijl. Veel mensen redeneren bij dit punt vanuit het negatieve. Er wordt dan gesproken over ‘de punten waar je onzeker over bent of die je lelijk vindt verbloemen of camoufleren’. Ikzelf ga liever uit van het positieve: je mooiste features benadrukken zodat je gaat stralen. Als je iets aan jezelf niet mooi vindt moet je werken aan je zelfbeeld en niet jezelf verstoppen.

Lifestyle
Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit? Wat vind jij belangrijk? Ben jij een thuisblijfmoeder en wil je er graag stijlvol en comfortabel uit zien? Dan is het handig dat je garderobe overzichtelijk is zodat je snel een stijlvolle outfit kunt samenstellen. Heb je een baan als accountmanager en maak je daardoor veel kilometers? Stoffen die snel kreuken zijn dan niet de beste keuze voor je.

Binnenring

Figuurtype
Er zijn verschillende figuurtypes. Voor je silhouet kijk je naar de verhouding tussen je schouders en je heupen en of je een taille hebt. Ook je lengte en andere features, zoals een volle boezem of volle billen, spelen uiteraard een rol bij je figuurtype. Een uitgebreide figuuranalyse is onderdeel van het programma ‘De vrouw achter de moeder’.

Kleurtype
Het dragen van de juiste kleur zorgt ervoor dat je gaat stralen. Het tegenovergestelde is ook waar; het dragen van kleuren die minder aansluiten bij je teint en oogkleur kunnen je onterecht hard, vermoeid of streng over laten komen of juist anoniem en kleurloos. Daarom is het van belang om inzicht te krijgen in welk kleurtype je bent. Hiervoor gebruik ik de vier seizoenstypes.

Aan de slag met het Style Development Model?
Download het gratis werkboek!

* indicates required

Je gaat akkoord met de privacyvoorwaarden. Je ontvangt e-mails m.b.t. het Style Development Model werkboek. Je ontvangt daarna ook de inspiratiemail. Ik beloof dat ze relevant zijn voor je. Uitschrijven kan altijd.