Hoe stijladvies mijn leven heeft veranderd

 In blog

23 jaar. Afgestudeerd, een goede baan en een koophuis. Het beklimmen van de maatschappelijke ladder ging voorspoedig. Ik liep zelfs ‘een beetje voor’. De bevestiging van anderen liet me goed voelen over mezelf.

Toen werd ik zwanger en kreeg ik opmerkingen zoals ‘zwanger? Je bent toch pas 23?’. Ik had altijd het gevoel dat ik me moest verdedigen – en dat deed ik ook nog. Na mijn zwangerschap ging ik weer voor 32 uur aan het werk in Amsterdam. Moeders uit mijn omgeving zeiden ’32 uur?! Pfoe, heftig hoor’. Omdat ik niet zoals die moeders wilde zijn die die opmerkingen maakten hield ik krampachtig vast aan mijn carrière. Geen idee wie ik was en wat ik wilde. Dus deed ik dit maar.

10 maanden na de bevalling was ik diep onzeker over mijzelf, voelde me geïntimideerd door andere moeders – ook al was dit niet hun bedoeling – en was ik ontzettend gevoelig voor de mening van anderen. Ik voelde me lelijk, dik en een slechte moeder. Ik was op mijn zwaarst en paste mijn oude kleren niet. Ik vond mezelf het ook niet waard om te investeren in comfortabele kleding. Dat zou ik pas verdienen als ik was afgevallen.

Stijladvies heeft mijn leven veranderd. Het ging namelijk niet zozeer over kleding, maar over het visuele bewijs naar mezelf. Ik had het nodig om in de spiegel te kunnen zien wie ik óók ben. Hoe ik er óók uit kan zien, ondanks mijn maat. En dat ik me niet kut hoef te voelen dat ik geen kleding van Zara pas, maar dat ik het mezelf schuldig ben dat ik door blijf zoeken naar kleding die wel past. Dat ben ik waard.

Ik had dat stijladvies nodig om mijzelf te kunnen accepteren. Vanaf dat moment kon ik mezelf omarmen. Ik vond mezelf mooi en wat anderen vonden kon me steeds minder schelen.

Doordat ik mijn kledingkeuzes kon onderbouwen en meer durfde (omdat ik wist hóé ik dit stijltechnisch moest aanpakken) kon ik mezelf meer uiten door middel van kleding en uitstraling. Ik durfde de echte Lisa te laten zien. Ik hoefde niet meer langs de onrealistische en zelfverzonnen meetlat waar ik nooit aan kon voldoen. Vanaf die bewuste ochtend heb ik afscheid genomen van de meetlat.

Recommended Posts

Leave a Comment