Kleding combineren
Als stijlcoach werk ik regelmatig samen met vrouwen die graag meer willen combineren. Zij hebben vaak een volle kledingkast maar kiezen uiteindelijk vaak dezelfde veilige combinaties. Combineren is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak grijpen we terug op bekende ‘stijldogma’s’, zoals het laten terugkomen van de kleuren van het jasje in de broek. Of dat print op print niet gecombineerd kan worden.
Kleding combineren: laat dogma’s los
Het nadeel van zulke dogma’s is dat het je creativiteit beperkt als het gaat om combineren. Het lukt iedereen vaak wel om kledingstukken in tenminste één combinatie te verwerken. Ik weet dat er vaak veel meer uit te halen valt en heb als streven dat elk kledingstuk in minimaal drie combinaties te verwerken moet zijn. Als je die vuistregel toepast op al je kledingstukken krijg je een 100% draagbare en functionele kledingkast die je tijd en geld bespaart.
Doorpassen
Vaak worden stoffen van twee kledingstukken met de hand bij elkaar gehouden om te kijken of de kleuren matchen. Dat is niet voldoende als je wilt zien of je kledingstukken kunt combineren. Mijn advies is dan ook om de combinaties waarover je twijfelt aan te trekken. Ga vervolgens voor een passpiegel staan en kijk wat je ervan vindt. Het kan namelijk zijn dat de kleuren of de prints niet matchen maar de pasvorm wel. Dat inzicht geeft je een concreet handvat bij het doorpassen.
kleurwarmtes
Er is geen algemene regel over welke kleuren je wel en niet met elkaar kunt combineren. Naast kleuren spelen stoffen, texturen, prints en pasvorm ook een ontzettend belangrijke rol. Hoe er gecombineerd kan worden verschilt per persoon. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van persoonlijkheid. Om mijn klanten wel handvatten te kunnen geven adviseer ik als ezelsbruggetje om naar de kleurwarmtes te kijken en inspiratie voor het combineren daar vandaan te halen. Dus warme kleuren met warme kleuren en koele kleuren met koele kleuren. Maar ook contrastvolle kleuren met elkaar en gedempte kleuren met elkaar.
Technieken
Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen als het gaat om het combineren van kleding. Hieronder licht ik de 3 meest gangbare technieken toe:
- Ton-sur-ton
Het dragen van één kleur(tint) heet ton-sur-ton. Heel vaak hoor ik van klanten dat ‘blauw toch niet bij blauw’ kan? Niets is minder waar. Ton-sur-ton is een makkelijke manier voor meer kleur. In de meeste gevallen kun je monochrome kleuren goed met elkaar combineren. Visueel maakt het dragen van dezelfde kleurtinten langer. - Color blocking
Bij color blocking heeft elk kledingstuk, oftewel ‘blok’, een andere kleur. Dus de top, rok en schoenen hebben elk een andere kleur. Dat kunnen contrasterende en/of felle kleuren zijn, maar kunnen ook kleuren die elkaar aanvullen zijn. Color blocking is een slimme techniek waarmee je ervoor kunt zorgen dat een outfit met verschillende kleuren toch in balans is. - Print on print
Prints kun je heel goed met elkaar combineren. Het is goed om te kijken naar een balans. Dit kun je vaak aanbrengen door grove met fijne prints te combineren. Maar ook door één basiskleur in de prints terug te laten komen. Hiermee breng je consistentie aan in de ‘visuele drukte’ die prints met zich mee kunnen brengen.
Wanneer is kleding combineren voor jou succesvol?
Belangrijk voordat je begint met kleding combineren is om te weten wanneer een combinatie succesvol is voor je. In mijn ogen is een combinatie succesvol wanneer je kleding je persoonlijkheid weerspiegelt. Ik hoop dat je concreet aan de slag kunt met de tips uit deze blog. Als stijlcoach vind ik het geweldig om vrouwen te helpen op stijlvlak, dus ook bij het combineren. Als je hier graag hulp bij wilt, neem dan zeker contact met me op.
Via Instagram deel ik dagelijks praktische tips en inzichten onder andere over combineren!