Jankend in een pashokje

 In blog

2011. Ik sta in een pashokje en voel me kut. De broek die ik aan probeer te trekken kreeg ik nét over mijn bovenbenen heen. De knoop en het gat, die idealiter een centimeter van elkaar verwijderd zijn, zijn dat nu tienvoudig. Ontmoedigd, vechtend tegen mijn tranen kijk ik in de spiegel. Er is geen grotere maat van deze broek. Het is bijna 18.00. En ik heb heel hard een broek nodig want de vorige broek is versleten, op dat ene plekje waar de bovenbenen tegen elkaar schuren. 

Het klinkt gevoelsmatig zo oppervlakkig om te janken in een pashokje, terwijl ik helemaal niet oppervlakkig wil zijn. Maar ik weet en voel dat hier meer achter zit. Ik kan alleen maar kleding kopen die ik pas, en juist die kleding voldoet niet aan hoe ik eruit wil zien. Ofwel: alles wat ik leuk vind lijkt er niet (meer) in mijn maat te zijn. Het voelt alsof ik geen kant op kan en ik voor geen enkele broek, jas of welk kledingstuk dan ook, goed genoeg ben. Ik loop de winkel uit, zonder broek, en loop linea recta naar de supermarkt om chocola te kopen. Snoepen verzacht de pijn van mislukking. 

Nu, jaren later, kan ik precies dezelfde ervaring hebben in een winkel, maar eruit lopen zonder dat het me iets doet. Nu weet ik: kleding moet mij ondersteunen, ik hoef me niet aan te passen aan kleding. Ik heb nu dan ook de winkels gevonden waar ik wel goed kan shoppen voor mijn maat en pasvorm, zonder dat ik hoef in te leveren op mijn smaak. 

Deze positieve spiraal werkt ook weer door op andere vlakken; ik voel me helemaal goed over mezelf. Het maakt me dan ook niets meer uit dat ik shop bij winkels zoals Miss Etam. Vroeger zou ik me ervoor schamen en van mezelf vinden dat ik ook bij de ONLY of Zara moet shoppen. 

Het is heel bevrijdend om zo naar jezelf te kunnen kijken. Het loslaten van frustratie en emoties geeft ook ruimte op andere vlakken. Je kijkt namelijk niet naar het negatieve, maar legt veel meer focus op positieve vlakken! Zo loop ik na een vervelende pashokervaring ook niet meer direct naar de supermarkt om mezelf te troosten met snoep. 

Ik gun jou ook een positieve shop-ervaring! Daarom hou ik Plus size shopsessies om je goed en slim te leren shoppen, passend bij jouw maat en figuurtype. 

Recommended Posts

Leave a Comment