Hoe kleding je helpt bij een sollicitatiegesprek

 In blog, styling

Hoe kan kleding voor je werken bij het behalen van je doelen? In deze blog geef ik een voorbeeld van de werking van kleding tijdens een sollicitatiegesprek. Kleding kan in zulke situaties heel effectief voor je werken; het kan een communicatiekanaal zijn. Dit kan alleen als je innerlijk en uiterlijk met elkaar in lijn liggen. Als dat niet in lijn ligt kan het juist voor verwarring zorgen.  

Mira (32) is een lieve, vriendelijke, zachtaardige, zorgzame vrouw. Ze is introvert en wanneer ze nieuwe mensen ontmoet ligt haar voorkeur bij de kat uit de boom kijken en kan ze gereserveerd overkomen. Een van haar sterke punten is dat ze oog voor detail heeft. Daarnaast kan ze heel goed aanvoelen wat anderen nodig hebben.

Mira is al een tijdje aan het solliciteren. Ze werd wel uitgenodigd, maar ging steeds niet door naar een tweede ronde. Hier werd ze onzeker van. Mira is weer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en wil er zo formeel mogelijk uitzien. Ze kiest voor een zwart pak met een witte blouse. Haar haar steekt ze op en ze houdt haar bril op, in plaats van haar lenzen. Het ziet er inderdaad formeel uit. Maar wel met een harde en afstandelijke uitstraling.

De kans is groot dat wanneer Mira zich niet helemaal op haar gemak voelt, ze wegvalt in het gesprek. Dat haar persoonlijkheid niet écht zichtbaar wordt. Wanneer je innerlijk en uiterlijk niet matchen bestaat de kans dat je je minder serieus genomen voelt of minder geloofwaardig overkomt. De sterke punten van Mira, oog voor detail en aanvoelen wat anderen nodig hebben, komen niet tot uiting in haar uitstraling. Het harde, zwarte pak vormt dan een muur.

In dit geval kan Mira zich formeel kleden én zichzelf laten zien door bijvoorbeeld te kiezen voor een blouse met een trui of vest eroverheen. Daarin zit veel meer zachtheid zodat Mira meer de ruimte heeft om zichzelf te laten zien. Als ze al koos voor een jasje met blouse, was het belangrijk dat beiden de ‘juiste’ kleuren uit haar kleurenpalet zijn. Op die manier weet ze zeker dat ze goed zichtbaar wordt. Die zichtbaarheid zit ‘m zowel in persoonlijkheid als in het goed kunnen zien en lezen van haar gezicht en ogen.

Wanneer je weet hoe je de juiste kleding kunt inzetten als een verlengde van jezelf kun je hier ook bewust je kracht uithalen. Mira kan door voor haar de juiste kleding uit te kiezen heel bewust kleding gebruiken om in haar kracht te gaan staan. Want ze weet: als ik deze kleding/deze kleuren aantrek dan zien mensen de echte Mira.

Dit is één voorbeeld van hoe kleding voor je kan werken. Belangrijkste is dat de kleding die je kiest je sterke punten en je persoonlijkheid laten zien en niet verbergen. Een manier om dit te bereiken is door te weten wat je kleur- en figuurtype is. Niet zodat je dan de stijlregels van die specifieke types kunt toepassen, maar doordat je weet wat je moet doen als je kleding bij jou wilt laten passen.

Recommended Posts

Leave a Comment