Gastblog: Stress? Ontspan en laad jezelf op in de natuur!

 In blog

De zomer is nog in volle gang, voor veel mensen tijd voor vakantie of in ieder geval even rustig aan doen. Tijdens de vakantie en in de zomer ben je vaak meer buiten dan je anders doet. Of het nou op het strand is, in het park tijdens een picknick, thuis in je eigen tuin of op de camping voor je tentje, buiten lijkt het te gebeuren!

Heb je er weleens op gelet of dat buiten zijn iets met je doet? Misschien ben je meer relaxed? Snuif je de buitenlucht in je op? Gaan je gedachten hele andere kanten op? Of misschien maakt het je vrolijk? Dikke kans dat je een of meer van deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden.

Buiten zijn, en dan zeker in de natuur zijn, doet automatisch goed voor je. Dit komt omdat we uiteindelijk zelf ook allemaal onderdeel zijn van die natuur. De natuur zorgt voor instant ontspanning omdat alles ‘klopt’. Pluk maar eens een blaadje van een boom en bekijk het goed. Je zult zien dat het volgens een vast patroon is opgebouwd, net als een ander blaadje aan dezelfde boom.

Onderzoekers hebben aangetoond dat dit rustgevend en stressverlagend werkt. In ons dagelijkse leven, waarin veel van ons gevraagd wordt én we vaak ook veel van onszelf vragen, heb je vaak niet eens door hoe je alsmaar doorrent. Het lijkt niet op te houden: werk, thuis, sporten, sociaal leven, social media, als je het niet zelf af en toe een halt toe roept komt er geen eind aan…

Hoe mooi zou het zijn als je dat gevoel van buiten zijn, van even niks moeten, van alles klopt, vast kunt houden en een plekje kunt geven in je dagelijkse leven?

In mijn werk als buitendiëtist loop ik dagelijks met cliënten in de natuur en daar bespreken de veranderingen in hun leefstijl en eetpatroon. Opvallend vaak blijkt de natuur goede inzichten te geven en antwoorden op vragen als ‘waarom snoep ik terwijl ik niet eens trek heb?’ Omgaan met stress, tijd maken voor wat jij belangrijk vindt, aandacht voor eten zijn thema’s die vaak aan de orde komen. Juist door buiten te zijn, de ontspanning te ervaren, wordt duidelijk waar de schoen wringt en wat je nu eigenlijk nodig hebt.

Gun jezelf ook af en toe een time out door even lekker naar buiten te gaan, en niks te moeten. Laat je telefoon thuis, ontspan en laad jezelf op in de natuur!

 

Deze gastblog is geschreven door (buiten)diëtist Paulien Kruiper. Paulien kijkt verder dan alleen voeding. Hoe ga je om met stress? Heb je voldoende tijd voor jezelf? Hoe zit het met beweging in je dagelijks leven? Al deze aspecten spelen mee bij het behalen van je doelen. 

Meer over Paulien vind je op haar website paulienkruiper.nl

Recommended Posts

Leave a Comment