Afhankelijk zijn is niet alleen maar kut

 In blog

In onze maatschappij heeft het woord afhankelijkheid een negatieve lading. Afhankelijkheid wordt geassocieerd met ‘behoeftig zijn’ en ‘zelf iets niet kunnen’. Als vrouw ‘moeten’ we ons eigen geld verdienen, onze eigen agenda beheren en vooral een eigen leven hebben. Wanneer je eerst iets met iemand anders wilt overleggen krijg je de tip om wat onafhankelijker te worden.

Ik vind het jammer dat de positieve wederzijdse afhankelijkheid in onze maatschappij daardoor onderbelicht wordt. In relaties is zo’n positieve afhankelijkheid broodnodig. Als je erkent dat je elkaar op een positieve en opbouwende manier nodig hebt dan kun je echt hart tot hart verbonden zijn.

Waarom is het zo lastig om je afhankelijk op te stellen? Feeny (2007) onderzocht intieme relaties en stuitte op een paradox dat het afhankelijkheidsparadox wordt genoemd. Mensen hebben een fundamentele behoefte aan intimiteit met anderen. Tegelijkertijd verlangen we naar autonomie. En binnen de Westerse cultuur stimuleren we autonomie meer dan dat we wederzijdse afhankelijkheid promoten.

Het kan dus een shift in mindset zijn om je anders om je anders op te stellen. Belangrijk is dat je allebei je verantwoordelijkheid neemt en geen (onuitgesproken en/of zware) verwachtingen bij een ander neerlegt. Van je partner mag je natuurlijk wel dingen verwachten. Maar wees ook hier open over naar elkaar. Een van mijn motto’s is “aannames zijn je vijand”. Het zijn eigenlijk onuitgesproken verwachten, die het voor een ander lastig maken om eraan te voldoen. Wat betreft je verantwoordelijkheid nemen: je partner hoeft niet altijd iets voor jou op te lossen. Je partner mag er voor je zijn, je bijstaan en je steunen. Dit principe geldt overigens niet alleen voor liefdesrelaties, maar kun je op meer relatievormen plotten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer partners erkennen dat zij wederzijds afhankelijk zijn van elkaar, zij zich onafhankelijker gedragen en zich meer richten op hun afzonderlijke doelen. Daarnaast versterkt het de intimiteit in je relatie.

Dat is wat ik je toewens!

Liefs,
Lisa

Recent Posts

Leave a Comment