4 tips om je zelfbeeld bewust op te bouwen

 In blog

Ons zelfbeeld is hoe we naar onszelf kijken en hoe we onszelf beoordelen. Zowel qua uiterlijk en innerlijk als op het gebied van talent en kwaliteiten. Veel vrouwen hebben een negatief of schommelend zelfbeeld. Ons zelfbeeld wordt opgebouwd in contact met anderen, waarmee we onszelf vergelijken. Al in de babytijd wordt de basis van je zelfbeeld gelegd. Van grote invloed is of je als kind wel of niet veilig gehecht bent. Zelfbeeld heeft weinig te maken met hoe je er feitelijk uit ziet, doordat de waardering van ons uiterlijk tot stand komt in ervaringen met andere mensen.

Omdat je zelfbeeld gebaseerd is op hoe jij jezelf ziet ten opzichte van anderen is hoe jij jezelf ziet ook dynamisch. De ene dag voel jij je on fire. Je kijkt in de spiegel en denkt boom chicka wah wah, die mag er zijn! Het kan ook zo maar zijn dat je een andere dag helemaal niet lekker in je vel zit. Je kijkt in de spiegel en focust je op je wallen. Je scrollt door je Instagram timeline en gaat je nog beroerder voelen. Je snapt: hoe jij jezelf ziet en beoordeelt is in beweging.

Omdat ons zelfbeeld vaak onbewust wordt opgebouwd, kunnen we ontzettend veel last hebben van schommelingen tussen een positief en negatief zelfbeeld. Wanneer je jouw zelfbeeld bewust opbouwt kun jij je losmaken van die schommelingen. Je vormt je zelfbeeld dan meer vanuit wie je bent, vanuit je innerlijk, en minder op basis van uiterlijkheden en vergelijkingen met anderen.

Om je zelfbeeld bewust op te bouwen kun je een aantal dingen doen:

1 Ontdek wie je écht bent. Accepteer jezelf en hou onvoorwaardelijk van jezelf. Met deze mindset zet jij jezelf op één en heb je minder het verlangen om jezelf te vergelijken, omdat je het niet nodig hebt. Je kunt dan helemaal uitgaan van je eigen kracht.

2 Vergroot je kennis over hoe zelfbeeld tot stand komt. Dit punt heeft mij heel erg geholpen. Het helpt om te weten dat je zelfbeeld vooral bestaat uit jouw oordelen en niet uit hoe je er feitelijk uitziet.

3 Stop met jezelf vergelijken. Het is namelijk onrealistisch, want in principe vergelijk je appels met peren. Wanneer iemand heel goed is in wiskunde, en minder goed in Engels, is het onrealistisch om jezelf te vergelijken omdat je niet van dezelfde talenten uit gaat.

4 Draag uit wie je écht bent. In de keuzes in je leven, in je gedrag en in je stijl. Daarmee creëer je namelijk zelf de voorwaarden om altijd van je eigen kracht uit te gaan.

Het is niet makkelijk om je zelfbeeld bewust op te bouwen, maar wel ontzettend waardevol. Het geeft rust en zorgt voor de juiste focus in je leven. Je verspilt geen energie meer aan het negatief beoordelen van jezelf maar bent volledig senang met wie je bent. Daardoor kun je oog hebben voor de dingen die je écht gelukkig maken!

 

Recommended Posts

Leave a Comment