Een beetje gelukkig zijn is niet genoeg

 In blog

Genietend van een verfrissende – alcoholvrije – cocktail en de laatste écht warme zonnestralen, keek ik hoe mijn man Jesse en mijn oudste zoon E. (5) plezier aan het maken waren in de recreatievijver bij strandclub Watergoed in Valburg. Ik was compleet ontspannen, genoot van het samenzijn met mijn gezin en het feit dat ik rustig mijn boekje kon lezen omdat Jesse E. vermaakte en J. (3 maanden, toen 1,5) lag te slapen in de Maxi Cosi. Al met al een perfecte zomerse middag dus, en dat in oktober. Ik merkte aan mijzelf dat ik tot in mijn kern gelukkig was.

Het deed me beseffen hoe anders dat de afgelopen 5 jaar was. Ik was vastgeroest in de online marketing, een vakgebied waarin ik mijn passie had verloren. Ik verdiende heel goed, had een prachtig koophuis en mooie spullen, maar gelukkig werd ik er niet van. Tot overmaat van ramp kon ik niet eens genieten van mijn oudste zoon, die net geboren was.

Ik was ongelukkig en ook nog eens boos op mijzelf dat ik ongelukkig was. Ik vond namelijk dat ik geen reden had om ongelukkig te zijn. Op papier had ik alles wat een vrouwenhart begeerde. Ik had een goede baan, dan wel niet mijn passie, maar zo erg was het nou ook weer niet. Ik had leuke vriendinnen, een lieve vriend en alle spulletjes die ik wilde. Ik was boos op mijzelf, vond dat ik mij aanstelde en haatte van mezelf dat ik er in mijn ogen niet voor mijn gezin kon zijn zoals vond dat ik dat moest zijn.

De afgelopen jaren heb ik echter geleerd dat niemand akkoord zou moeten gaan met een béétje geluk. ‘Goed genoeg’ is volgens mij de oorzaak van de meeste depressies. Geluk bereik je door te kiezen voor volledig geluk, doen wat je gelukkig maakt op alle vlakken, en niet op een paar. Ik was een goede online marketeer, maar het was niet mijn passie. Mijn ex is een goede vader voor E., maar de échte liefde en passie was er niet. Het zijn aanzienlijke onderdelen van het leven, die een enorme impact hebben op ons geluksgevoel.

Geluk begin daarom bij zelfliefde. ‘Je kunt pas voor anderen zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.’ Een veelgehoorde uitspraak, maar oh zo waar. Nu ik zelf gelukkig ben, ben ik op alle vlakken de beste versie van mijzelf: de beste moeder, de beste ‘vrouw van’ en de beste professional. En dat alles omdat ik mijzelf nu wél gun waar ik gelukkig van wordt. Het lijkt overigens logisch dat je jezelf het beste gunt, maar voor veel mensen geldt dat niet. Ze vinden zichzelf te min, vinden dat ze al gelukkig moeten zijn met wat ze hebben (zoals ik) of hebben misschien nog niet eens door dat ze niet voldoen aan hun eigen wensen.

Wie wel op dat punt wil komen, zal hoogstwaarschijnlijk tegen allerhande drempels lopen. Voor jezelf kiezen wordt al snel als egoïstisch gezien, en jarenlange patronen zijn altijd moeilijk om af te leren. Of je jezelf nu meer tijd, geld, liefde of plezier moet gunnen: de stap om dit daadwerkelijk te doen is bijna altijd een moeilijke. Nog moeilijker wordt het wanneer je juist afscheid moet nemen van bijvoorbeeld een goede baan (lees: geld) of liefde. Want ook dat, of misschien juist dat, moet je jezelf gunnen wanneer het niet helemaal is zoals het hoort.

Ik verdien momenteel een heel stuk minder dat dat ik deed toen ik nog in de online marketing actief was. Maar ik volg nu mijn passie en ben gelukkiger dan ooit. De breuk met mijn ex en daarmee met ons als gezin is het moeilijkste dat ik ooit heb meegemaakt, maar heeft ons volgens mij allebei op de lange termijn gelukkiger gemaakt én ervoor gezorgd dat ik nu getrouwd kan zijn met de liefde van mijn leven. Eindelijk kan ik zeggen dat ik op persoonlijk en professioneel vlak volledig geluk heb weten te bereiken.

Wat ik je toewens is dat je ook voor jezelf durft te kiezen zodat jij alle rollen in je leven glansrijk kunt vervullen. Dat is niet altijd makkelijk, maar op lange termijn is het zo waardevol. Zeg “ja” tegen jezelf en tegen je eigen geluk!

Recommended Posts

Leave a Comment