Corrigerend ondergoed

 In blog

Corrigerende kleding. De term is zo ingeburgerd dat niemand er raar van opkijkt wanneer je hem gebruikt. Ik krijg echter al een tijdje een nare bijsmaak van de term ‘corrigerend’ als het gaat om (onder)kleding. De beloftes die erbij vermeld staan is dat het je figuur verbetert en dat het een ‘corrigerende werking’ heeft. Nu ben ik een grote voorstander van goede onderkleding. Onderkleding zorgt ervoor dat je kleding de juiste pasvorm heeft zodat je geen lijnen ziet wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde jurk draagt. Maar wat zeggen we eigenlijk als we de term ‘corrigerend’ gebruiken om bepaalde kleding aan te duiden?

De definitie van het woord correctie in de dikke Van Dale is ‘verbetering’. Een andere definitie is ‘wat fout is, weer goed maken’. En bij verbetering lees je ‘een verandering ten goede’. Zowel de termen correctie als verbetering impliceren dus dat er eerst iets niet goed is, en na correctie (of verbetering), het wel goed is.

En dat is waar het in mijn optiek fout gaat. Je hoeft niet iets te dragen dat je figuur corrigeert. Je figuur is sowieso nooit iets dat gecorrigeerd moet worden. Jouw figuur is jouw figuur. Uiteraard mag je werken aan zaken waar je minder tevreden mee bent, zeker als het gaat om extreem over- of ondergewicht dat je gezondheid in gevaar brengt. Maar binnen bepaalde kaders staat vast hoe je figuur eruit ziet. Onderkleding moet jouw figuur met de juiste pasvorm ondersteunen, en niet corrigeren of verbeteren.

Naast de ongelukkig gekozen term is het dragen van corrigerend ondergoed, of shapeware, niet goed voor je lijf. Dat blijkt uit dit artikel. Er kunnen problemen met je maag, darmen en bloedcirculatie ontstaan. Er wordt zelfs gewaarschuwd voor hyperventilatie en paniekaanvallen. Juist daarom is het zo belangrijk dat we kiezen voor goede onderkleding in de juiste pasvorm. Dus niet lukraak ‘corrigerende’ items aanschaffen die niet bij je lijf passen en alleen maar alles platdrukken. Het is niet nodig dat we zulke harde termen en pijnlijke/martelende materialen gebruiken. We zijn perfect, precies zoals we zijn. Daar is geen correctie in welke vorm dan ook voor nodig.

Recent Posts

Leave a Comment